Flexibel werken; we doen het bijna allemaal. Het aantal flexwerkers is de laatste 15 jaar met driekwart gestegen (Bron: CBS). En in mijn vorige blog had ik het er al over; door digitalisering werken we steeds meer op afstand. Maar het flexibel van een paar jaar geleden is niet meer het flexibel van de toekomst. In deze blog heb ik het over de effecten van de toenemende flexibiliteit.

Meebuigen

Je bent flexibel als je kunt meebuigen. Maar buig je jezelf of word je gebogen?

Ik ben op verschillende tijden gaan werken. Ik heb ook al geaccepteerd dat ik niet van tevoren weet hoe mijn rooster er over twee weken uitziet. Maar dat ik nu niets meer kan vastleggen, benauwt mij. Ik vind dat er te weinig aandacht is voor mijn vrijetijd”.

Herken je dit? Dat je grenzen steeds meer opschuiven? Tegenwoordig moet je als werker wendbaar zijn. Maar dat betekent wel dat je eigen grenzen en het communiceren daarover nog belangrijker zijn dan ze al waren.

Vrijheid

Geeft flexibel werken jou vooral vrijheid? Inderdaad, sommige zzp’ers willen niet meer terug naar een gewone baan. Zijn zij dan flexibeler dan andere werknemers? Waarschijnlijk niet. Dat hangt ervan af wat je precies zoekt in vrijheid. Hoe flexibel je bent en hoe je dat kan leren hangt o.a. samen met dit soort waarden.

De flexibele toekomst?

Het ene flexibel is het andere niet. Aan ‘gewone’ flexibiliteit hebben we niks in de toekomst. Als je succesvol wilt zijn (en wie wil dat niet?) moet je beschikken over cognitieve flexibiliteit, aldus de voorspelling van het World Economic Forum. Wat dat is? Je zou het ‘het flexibele denken’ kunnen noemen. Je traint je hersenen in lenigheid. Door nieuwe dingen te leren en in het bijzonder nieuwe manieren van denken te leren.

Maar er is meer nodig

Ik had het al over je waarden die jou persoonlijk kunnen helpen naar het werk van de toekomst. Maar laten we vooral niet de competenties vergeten die ervoor zorgen dat je je werk kunt volhouden. Leer jezelf om te ontspannen bijvoorbeeld. Hier ga ik in mijn volgende blog verder op in.