Wat is een robot en welke vormen zijn er?

‘Ik ben geen robot’. Je kent dit zinnetje vast wel van websites. Je moet bewijzen dat je een mens bent en geen automaat. Natuurlijk, een mens is geen robot. Maar wat is een robot dan wel? Ik zal het simpel houden.

Mijn insteek is dat ik wil laten zien wat een robot voor ons kan betekenen. Daarom ben ik op zoek naar verschillende intelligente helpers die ons werk en leven een stuk prettiger kunnen maken. En dat wil ik ook voor jou. Zeker als het jouw taak is om mensen te helpen. Dus mijn doel is: Wegwijs worden in robotland.

Kenmerken van de robot

Simpel gezegd zijn robots machines die menselijk handelen automatiseren. Leve de wasmachine, het kopieerapparaat en de computer! Nee, tegenwoordig noemen we dit geen robots. Een ‘echte’ robot herken je aan de volgende kenmerken: hij is zelfstandig, programmeerbaar en leert door interactie met zijn omgeving. Vooral het zelflerend vermogen van de robot vind ik fascinerend. Het maakt hem slim, ondanks dat hij nog niet zoveel taken tegelijk kan uitvoeren als ik zou wensen.

En de verschijningsvorm? Een robot is toch met een hoofd en armen? Iets dat op een mensfiguur lijkt? Dat zou je denken, maar het woord robot wordt voor talloze technische toepassingen gebruikt.

Robots op een rij

In mijn zoektocht naar verschillende robots, ging mijn beeld van een robot dan ook op de schop. Behalve humanoids (met een mensachtig uiterlijk) kwam ik een keur aan soorten en maten tegen.

De grijparm bijvoorbeeld, vaak gebruikt in de industrie. Deze robotarmen zetten auto’s in elkaar of lassen zelfstandig brugonderdelen. Of met behulp van artsen op afstand kan de operatierobot een operatie uitvoeren.

Het kan nog kaler: een robotassistent in de vorm van een speaker, zoals Alexa van Amazon.

En wat dacht je van virtuele assistenten, die zijn niet eens fysiek aanwezig. Chatbots op websites waar je tegen kunt spreken om informatie te verkrijgen, Siri op je telefoon.

Het kan blijkbaar ook een dier zijn, want er bestaan verschillende robothondjes en -katten. Het gaat niet alleen om speelgoed, maar ook om knuffelrobots die bij ouderen in de zorg worden gebruikt, zoals Paro de zeehond.

Een nieuwe categorie is alles wat we onder de digitale mens op het scherm verstaan. Zo zag ik een voorbeeld van virtuele hulpverleners. Dat zijn 3d afbeeldingen (avatars) van gecreëerde personen die tegen je kunnen spreken. Ze kunnen vragen hoe het met je gaat, of je hulp nodig hebt en advies geven.

De betekenis van de robot verandert

Je kunt je afvragen of we al deze virtuele toepassingen, denk ook aan virtual en augmented reality, wel robots moeten noemen. Volgens mij werkt het zo: we krijgen vanzelf andere woorden voor machines die al hun intrede hebben gedaan. Ik bedoel: een wasmachine is een machine, hij voert zelfstandig taken uit, je kunt hem programmeren en toch noemen we dit geen robot. Maar machines